Het centrum van Garderen ligt op fietsafstand van ons vakantiehuis.
Hier vind je alle noodzakelijke winkels, zoals supermarkten, slagers, een bakker, diverse restaurants en niet te vergeten ijssalon IJstijd.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Markeerlijn-1.png

Vlak bij is er een klimbos, het uitje op de Veluwe voor jong en oud.

Midden in de natuur vind je Klimbos Garderen. Door een uniek zekersysteem, waarbij je continu gezekerd bent, is dit het veiligste klimbos van Nederland. Bij Klimbos Garderen vind je diverse parcoursen, waaronder een parcours met uitsluitend tokkels, een parcours met funonderdelen en een parcours op maar liefst 25 meter hoogte!

Mensen in Klimbos Garderen

’t Veluws zandsculpturenfestijn bij de beeldentuin in Garderen

Tijdens de editie 2022 van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ga je terug in de tijd, het thema is “Onze Vaderlandsche Geschiedenis”.

De geschiedenislessen vroeger op school waren òf saai, òf heel boeiend, afhankelijk of de leraar goed kon vertellen. Tijdens de tentoonstelling in Garderen hoef je je nooit te vervelen, want je staat letterlijk oog in oog met de hunebedbouwers, de Bataven en de Romeinen. Beleef de geschiedenis van Nederland tijdens het Veluws Zandsculpturen Festijn! Zie hoe men woonde en werkte in de Middeleeuwen, hoe men handel dreef in Hanzesteden en wordt zelf onderdeel van de Beeldenstorm. Naast zandsculpturen is er een prachtige tuin aangelegd en zijn er vele unieke diorama’s die onze geschiedenis op een verrassende manier weten uit te beelden.

Naast de levensechte beelden (gemaakt door ’s werelds beste beeldhouwers) is het ook nog eens erg leerzaam. Doe mee met de puzzel en test je algemene kennis: wie was Willem van Oranje, waar staat VOC voor, wat heeft Christiaan Huygens uitgevonden en wat deed Erasmus eigenlijk? Kom van alles te weten over de Beemster, de Grachtengordel, Gebroeders de Witt en Piet Hein.

Pretpark Julianatoren

Julianatoren is een pretpark in Apeldoorn. Julianatoren dankt zijn naam aan de uit 1910 stammende toren die bij het pretpark staat, destijds genaamd de Prinses Juliana Toren, genoemd naar de in 1909 geboren prinses Juliana. De toren heeft de status van rijksmonument.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Markeerlijn-1.png

Apenheul

Apenheul: een bos vol met apen, waarvan ongeveer de helft losloopt. In het park verblijven ruim 300 apen van zo’n 35 verschillende soorten die thuishoren in Afrika, Zuid-Amerika en Azië.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Markeerlijn-1.png

Natuurpark Berg en Bos

Grenzend aan de kroondomeinen van Paleis Het Loo ligt natuurpark Berg & Bos. In het park van ruim 250 hectare treft u authentieke planten, bomen en dieren van de Veluwe aan. Ook de kinderen kunnen zich hier prima vermaken.

Het park kent een lange geschiedenis. Zo staat bij de bosvijver de ‘Stenen Bank’ waar koningin Wilhelmina vroeger nog heeft geschilderd. Het hele park vormt een unieke combinatie van schitterende flora, fauna en cultuur.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Markeerlijn-1.png

Paleis Het Loo

Het paleis werd tot 1975 door leden van de koninklijke familie van Nederland bewoond. Sinds 1984 is het als Nationaal Museum Paleis het Loo opengesteld voor publiek en vinden er tentoonstellingen en evenementen plaats.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Markeerlijn-1.png

Kasteel Cannenburch

Kasteel Cannenburch in Vaassen. Het van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch ligt in een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers. Het kasteel kan worden bezocht en in de omgeving kan worden gewandeld en gefietst.

Kasteel Cannenburch, zonnenwijzer
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Markeerlijn-1.png

Het Verscholen Dorp

Het Verscholen Dorp in Vierhouten werd in de Tweede Wereldoorlog tussen februari 1943 en oktober 1944 bewoond door onderduikers, waaronder vluchtelingen uit het doorgangskamp in Amersfoort, jonge mannen van de arbeidsinzet, joodse families en gestrande piloten. De bekendste bewoner was Godfried Bomans. Gemiddeld waren er per dag 80 tot 100 onderduikers te vinden.